Bøger

Go’ arbejdsdag – Håndbog i arbejdsglæde

Intro til Go’ arbejdsdag – håndbog i arbejdsglæde af Thomas Flindt

Med 20 års personligt og professionelt arbejde med glæde må jeg konstatere, at glæde er noget, vi selv er med til at skabe. Men da livet har det med at udfordre os på alle tænkelige og utænkelige måder, kan vi nogen gange bliver trukket i en retning væk fra os selv og væk fra vores umiddelbare evne til at nyde livet. Og har glæden manglet i privatlivet eller i arbejdslivet i noget tid, kan vi godt miste troen på, at vi har et valg og på muligheden for at skabe glæde i og omkring os igen.

Tanker, overbevisninger, vaner

Vores mest tænkte tanker skaber vores overbevisninger. Vores overbevisninger skaber vores vaner. Vores vaner skaber vores oplevelse af livet. Nogle tanker og vaner skaber vi bevidst, mens andre tanker og vaner kommer og går i det ubevidste. Vores bevidste sind påvirker vores oplevelse af livet og vores ubevidste sind påvirker vores oplevelse af livet.

Denne bog handler om at skabe bevidste, gode arbejdsglædevaner.

I denne bog er der kun ord. Men du kan vælge at gøre nogle af ordene til dine. Når du vælger nogle nye ord, nye tanker, påvirker du dine overbevisninger. Dine overbevisninger vil påvirke dine vaner, som i sidste ende vil påvirke dit resultat. I denne sammenhæng vil resultatet blive større arbejdsglæde.

Det vigtigste, for at skabe en forandring, er at handle, at gøre noget. Uanset om det er en lille eller stor handling, vil den skabe en forandring. Man kan for eksempel ikke tabe 30 kilo på en dag, hvis man skulle være en person, der har brug for et vægttab, men man kan gøre lidt hver dag, som til sidst vil give det overvældende resultat: Tabet af 30 kilo. Hvis du er en person der har prøvet at tabe mange kilo, så ved du også, hvor afgørende dine tanker, vaner og overbevisninger har været i den sammenhæng.

Go’ arbejdsdag  handler om at tage hånd om glæden, at gå hånd i hånd med glæden, hver dag. At tage glæden med på arbejde hver dag. De tanker, vaner eller overbevisninger, du kommer ind ad døren med om morgenen, afgør, hvordan din dag bliver.

10 arbejdsglædevaner udarbejdet af 20.000 forskellige mennesker

Siden 2003 har jeg afholdt mere end tusind arbejdsglæde foredrag på virksomheder og institutioner i hele Danmark. Jeg inddrager altid mit publikum til at være en del af det spørgsmål som virksomheden ønsker at svare på. Så når en virksomhed eller en institution booker et foredrag om arbejdsglæde, spørger jeg dem altid, under selve foredraget, hvad der står i vejen for glæden i hverdagen. Ret ofte handler svarene om, at det er os selv der står i vejen for os selv, på en eller anden måde. Et spændende paradoks, som stadig fascinerer mig meget.

20.000 forskellige danske medarbejdere fra alle sociale lag og alle tænkelige typer virksomheder har jeg stillet det samme spørgsmål: Hvilke begrænsende tanker, vaner, overbevisninger eller handlinger gør, at vi glemmer at have det sjovt på arbejdspladsen, eller hjemme i privaten? Denne bog indeholder de 10 oftest forekomne uvaner, som jeg i samarbejde med mit publikum har transformeret til 10 stærke arbejdsglædevaner.

Alle kvaliteterne er i dig

De 10 arbejdsglædevaner er udarbejdet sammen med hjemmehjælpere fra Maribo Kommune, forskere hos Novo Nordisk i Målev, lagerarbejdere hos Super Gros i Ringsted, ingeniører hos Grundfos i Bjerringbro, pædagoer fra Mini Bo i Odense, jurister og dommere ved Retten i Aalborg, it-medarbejdere hos KMD, Frimærkecentralen hos Post Danmark i Ballerup, Flügger Farver i Glostrup, Coop Danmark i Alberslund, Kuben Ejendomme i København, kontorfolk hos Udenrigsministeriet og mange andre.

De kvaliteter, der skaber glæde, er noget alle har i sig. Langt de fleste (for ikke at sige alle) af mine kursister har på et tidspunkt båret de 10 glædeskvaliteter i sig og nogle har nærmest båret dem uden på tøjet. De er imidlertid blevet sat til side af en travl hverdag, der er blevet fyldt op med for mange bekymringer, for meget stress, for meget alvor, for meget ansvar og pres. Denne bog handler om at invitere glædeskvaliteterne frem i lyset igen, på en nem og sjov måde. Nogle af kvaliteterne vil måske udfordre dig og nærmest provokere dig. Så spring dem over i første omgang. Andre vil være nemme og lige til at gå til for dig og dine kollegaer. Start der hvor det føles let og sjovt, for det er meningen med denne bog. Du behøver ikke at gå kronologisk frem. Kig i indholdsfortegnelsen og vælg et kapitel, der taler til dig.

Min hensigt med bogen er at bevæge dig ind i et flydende og ikke-anstrengende flow. Et flow hvor det er nemt at være dig. Et sted hvor du oplever, at du ikke behøver at kæmpe, slås eller stresse dig selv for at få succes med dine arbejdsopgaver. Et sted hvor du opdager, at når du bruger din evne til at have det sjovt, vil du blive belønnet med kreativitet, fantasi og endnu mere sjov.

Når du så en dag har særligt meget overskud, så vend tilbage til det ene kapitel der (måske) provokerede dig i første omgang og spørg dig selv, hvorfor det kapitel provokerede dig.

Provokeret bliver man, når noget overskider ens grænser, eller når noget strider mod ens dybe overbevisninger. Find så ud af, om denne overbevisning tjener dig i dag. Med det mener jeg, om den bygger dig op som menneske og giver dig energi og glæde. Hvis svaret er et rungende ja, så river du bare kapitlet ud af bogen eller glemmer alt om det. Hvis svaret er nej, så læser du kapitlet en gang til og laver øvelserne.

De vaner der bliver arbejdet med på mine arbejdsglædekurser, er: Fra utilfredshed til tilfredshed. Fra lukkethed til åbenhed. Fra alvor til leg. Fra reaktiv til proaktiv. Fra frygt til tillid. Win/Win-mentalitet, Fejring af succes, samt anderkendelse af dine kollegaers potentiale.

Indadvendt eller udadvendt

Du har både indadvendt og udadvendt adfærd. Afhængigt af hvor du er i livet, aldersmæssigt og jobmæssigt og afhængigt af, om det er en god eller en dårlig dag for dig, så er nogle dage indadvendte dage, andre dage er udadvendte dage. Nogle dage er blandet med begge dele.

Efter hvert kapitel vil der både være en indadvendt og en udadvendt øvelse. Den indadvendte øvelse bygger dig op indefra og styrker den arbejdsglædevane, som du ønsker at styrke. Den udadvendte øvelse beder dig om at handle, og den handling, du foretager, vil give dig et øjeblikkeligt resultat. Vælg altid den øvelse der føles godt for dig. Husk også at udfordre dig selv med en udadvendt øvelse, hvis du kun er til de indadvendte øvelser.

Historisk arbejdsglæde

Arbejdsglæde er et forholdsvis nyt fænomen. Tidligere var arbejdsglæde forbeholdt de få udvalgte. Der var ikke mange arbejdspladser der skiltede med arbejdsglæde endsige havde fokus i den retning. At være glad for sit job, var noget man selv måtte finde ud af at være. Så det fandt man enten ud af at være, eller også gjorde man ikke. Der eksisterede kun de 2 muligheder. Det er de samme 2 muligheder, du har i dag. Uanset hvor meget din arbejdsplads skilter med arbejdsglæde i dag, så er det op til dig at gribe fat i den og starte processen indefra og derefter dele din glæde med fællesskabet.

Syng med

Vi kender jo alle til historien om de amerikanske slaver i 17-1800-tallet der gik og sang i bomuldsmarkerne. Det er rigtigt, at de ikke selv havde valgt deres arbejde. Men det var alligevel et stykke arbejde, der skulle udføres hver dag, og så valgte slaverne, under de omstændigheder, livet havde budt dem, at få det bedste ud af det. Du har måske heller ikke valgt det arbejde du har lige nu? Men uanset om du har valgt det eller ej, kan du lige så godt vælge at få det bedste ud af det. Vælg fællesskabet, så meget det er muligt for dig. Vælg at være en del af den opgave, der skal gøres. Vælg at have fuldt fokus på dit arbejde mens du er der, og få mest muligt ud af det. Syng med i den gruppe, du er i. Gør oprør eller sig op, hvis du ikke kan lide dit job. Men vælger du ikke at gøre noget i den retning, så vælg dit job med glæde og du vil få meget mere ud af de timer, du er på arbejdspladsen, hver dag.

Klar parat start

Mange virksomheder hylder omstillingsparathed som en kvalitet. At omstille sig til noget nyt eller noget gammelkendt. Noget, der hjælper virksomheden med at skabe et bedre resultat, eller noget, der hjælper dig med at skabe et bedre resultat af dit arbejde. Uanset om du er i et nyt job, i et gammelt job eller om du er ved at søge et job (at søge job er også et arbejde) så sig ja til at skabe forandring med glæde. Når du bringer glæden ind i dit arbejde, så bringer du mere lethed og ubesvær ind i dit liv.

Du bliver ikke nødvendigvis glad af at få succes, men du får flere succesoplevelser, når du er glad. Vælg at gøre noget for glæden hver dag og glæden vil give dig mere glæde og flere succesoplevelser.

Her er 3 anmeldelser af bogen:

Anmeldelse fra DANSK BIBLIOTEKSCENTER: Dette er en særdeles fin lille håndbog i arbejdsglæde. Den har en smittende positiv virkning. Den er enkel, klar og præcis i sproget. Man får lyst til at prøve det af i praksis. Lektor Mette Fersum, Dansk Bibliotekscenter

Anmeldelse fra PSYKOLOGI MAGASINET: Har du et par vaner du kunne tænke dig at ændre eller komme af med? Sproget i denne bog er klart og tydeligt. Du får små konkrete øvelser til at øve dig i, hvordan du tager bedre hånd om glæden, og invitere den med på arbejde hver dag, så det hele bliver lidt sjovere. Jannie Sundgaard Kristensen

Anmeldelse fra SJÆLLANDSKE MEDIER: Du bliver, hvad du tænker – og dit liv bliver sådan, som du vælger, det skal være. Det gælder også arbejdslivet, hvor det er muligt at vælge, om dagen skal være sjov og tilfredsstillende, eller præget af brok, stress og mandagsstemning. Dette er udgangspunktet for Thomas Flindts arbejde som forfatter og arbejdsglædeinspirator. Journalist Søren Poder

Se flere anmeldelser her!
Pris kr. 125,- pr. bog 

Udkommer i 3. oplag 01.08.2015.

Udkommer i 4. oplag 01.08.2016.

Udkommer i 5. oplag 01.08.2019

Bogen kan sendes med Posten. Kr. 160,- inklusiv porto

Høre mere om Lev-Nu

* Husk
Warning: Undefined array key "form_id" in /customers/c/d/2/lev-nu.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ninja-forms/includes/Widget.php on line 53 Warning: Undefined array key "display_title" in /customers/c/d/2/lev-nu.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ninja-forms/includes/Widget.php on line 54